Det kan kännas tufft nog att styra sin ekonomi helt själv, men sätt in en extra vilja i det hela och det kan lätt urarta i osämja. Att ha delad ekonomi med sin partner kan låta smart, men faktum är att det är en av de vanligaste fallgroparna i en relation. Så hur löser man det?
Om du är i en relation är du kanske bekant och till lags med att ha en delad ekonomi med din partner, men faktum är att det kan vara något som i framtiden blir ett startskott för konflikt. Även fast man känner tillit till sin partner kan det med andra ord vara klokt att tänka en extra vända innan man beslutar sig för att börja med att slå ihop sin ekonomi. Frågan man får ställa sig är om det verkligen är nödvändigt, eller om det snarare är ett smartare drag att finna en annan lösning.
Majoriteten har gemensam budget
Idag har de flesta som bor ihop med sin partner delad ekonomi. I Expressen skriver de att så många som 7 av 10 par har en gemensam budget, men att det är många av dessa som inte är helt nöjda med lösningen. I samma artikel nämner en intervjuad ekonom att det är många skilsmässor där ekonomin är det som fått relationen att krascha. Enligt honom är det för att man inte pratar tillräckligt om sin ekonomi i relationen. Den främsta anledningen tycks vara att den ena parten betalar mer än den andra, vilket gör att det inte blir rättvist. Att dela rakt på mitten för alla utgifter är dock inte alltid lösningen. Ofta skiljer sig lönerna mellan de olika parterna och då kan man tycka att det inte är mer än rättvist att någon betalar mer än den andre?
Något annat som kan orsaka ett problem med delad ekonomi är att man blir återbetalningsskyldig. Detta går att läsa på SVT där de skriver om en kvinna i Dalarna som fått ut närmare 100 000 kronor för mycket av Försäkringskassan i bostadsbidrag, när hon i själva verket inte hade rätt till det. Anledningen? Hon hade delad ekonomi med sin sambo och således menade Försäkringskassan att bostadsbidraget behövdes räknas om för att stå i relation till den faktiska inkomsten. Om situationen påverkade paret framgår dock inte i artikeln, men det är ett tydligt exempel på att det gäller att ha koll på sin privatekonomi för att inte råka bli skyldig pengar.
Känner du igen dig?
Att vara osams med den man älskar mest är inte särskilt kul, oavsett vad det handlar om. Självklart kan man bli irriterad på sin partner, och det med all rätt. Men ofta rör det sig om att man har en dålig kommunikation med varandra, och på så sätt bildas det osämja. Läs denna artikel om du vill ha tips på hur du ska göra för att minska irritationen på din partner.